Judith Schuitert - Crematorium 2030

In het Crematorium 2030 wordt je zichtbaar en onzichtbaar omringd door duurzame oplossingen. 
De plek ken je omdat je er vaker komt, niet alleen voor crematies, maar het is een plek waar je terecht kunt voor activiteiten op het gebied van bezinning, herdenken, rouw verwerken, samen zijn en het leven vieren. De drempel is laag om er binnen te stappen. Gelegen in energie-gevende natuur, zowel letterlijk als figuurlijk. Met toegankelijke horeca, ook tussendoor voor een bakkie troost. 
Naast technische duurzame verbeteringen aan gebouwen, ovens en omgeving, is er nog een scala aan andere mogelijke duurzame toepassingen te bedenken. Gebruikmaken van de vrijgekomen warmte van de oven voor andere doeleinden, duurzame keuze in bedrijfskleding, catering, aanbieden elektrische laadpalen op de parkeerplaats, een pluktuin of een kas realiseren waar lokaal bloemen geplukt kunnen worden (tegen betaling, onderhouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt), een shop-in-shop constructie waarbij (duurzame) artikelen verkocht worden van verschillende duurzame, al bestaande bedrijven. De eigenaar van het crematorium stelt de ruimte beschikbaar, deelnemende duurzame (kleine) ondernemers leveren in toerbeurt winkelpersoneel, waarbij ze ook de artikelen van de eigenaar en de andere deelnemers verkopen. Maak gebruik van elkaars expertise, werk samen en verdien er met zijn allen aan.
De gehele duurzaamheidsomslag kon gerealiseerd worden omdat er een andere manier van efficiëntie gevonden is, in combinatie met ondernemersgeest en het samenwerken met zeer uiteenlopende partijen. Hierdoor werden nieuwe doelgroepen aangetrokken, werden mensen uitgenodigd langer op dezelfde plek te vertoeven, kwam er een breed pallet aan publieksactiviteiten op gang en werden de duurzame uitvaartproducten zichtbaar voor de klanten.
Het crematorium 2030 kan met al deze plannen de plek worden waar men het duurzaamheidsbewustzijn van het publiek verhoogd en waar een daadwerkelijke bijdrage geleverd wordt aan een duurzame uitvaart.
Mij geeft het energie om in grotere doelen te denken. Wie durft het aan om samen aan tafel te gaan zitten en het Crematorium 2030 vorm te geven?

Marieke Den Nijs